Foto: Lillian
PLANTEFARGING
En elevoppgave av Mona, Linn og Lillian.
Vi hadde et prosjekt på skolen i interiør og utstillingsdesign å farge garn med sopp og planter. Så her skal vi fortelle deg hvordan det gjøres, steg for steg. Først og fremst gikk vi på tur i skogen, og plukket forskjellig egnet sopp og planter.
Før garnet kan farges, må det som regel beises. De mest brukte beisemidlene er alun, vinstein, tinn og jernsulfat. Det meste fås kjøpt på apotek. Bruk ren ny ull i naturkvitt, dette kan du kjøpe i en garnbutikk. Uspunnet ull kan også brukes men da må den være fri for fett og smuss, i tillegg kan du også bruke ren silke. De fleste plantene vi har oppskrift på bør samles før vi går inn i september måned, da de gir best farge, og lyngplanter bør samles like før de blomstrer. De fleste grønne planter du plukker ute i naturen gir gul farge. Bjørkeløv, røsslyng, blåbærlyng, marikåpe, reinfann og pors. For å få en varm og gylden brunfarge, kan du bruke steinlav, og farge i jerngryte. Du kan også bruke andre lavarter til farging som for eksempel, islandslav og skjegglav. Lav og bark inneholder egne beisestoffer, så det er ikke nødvendig å beise garnet først.
Foto: Mona
Fremgangsmåte:
Plantene, tas i en kjele med rikelig med vann, og kokes/trekkes i en time. Sil av plantedelene, tøm fargesuppa tilbake i kjelen. Garnet beises først i et eget bad. Rør inn kjemikalier du har tenkt til å bruke, og ha i garnet. Husk at det må være "temperert" slik at det ikke får sjokk. Her skal garnet trekke i ca. en time.
Fargingen: Fargesuppa varmes i en kjele. Garnet kan legges i når temperaturen er rundt 50 grader. Deretter økes pemperaturen til rundt 90 grader.
Ideell temperatur varierer litt fra plante til plante, men det er viktig at det ikke når kokepunktet, for da blir ullfibrene ødelagt. Garnet må hele tiden være i bevegelse for ikke å bli skjoldete, men rør forsiktig slik at du ikke sitter igjen med en diger floke! Ved så høye temperaturer tåler heller ikke garnet noe særlig bevegelse før det tover.
Etter fargingen skal garnet på nytt vaskes og skylles. Her gjelder det samme som før, så start varmt og senk temperaturen gradvis i skyllevannene. Tilsett litt eddik for å fiksere fargen ytterligere. Til slutt henges garnet til tørk.
Foto: Lillian
Dette utstyret trenger du:
· Kokekar (emaljert eller stål) stort nok til at det er plass til garnet, plantene og vannet.
· Tre sleiv, eller rørepinne.
· Plastbøtte til å vaske garnet, etter farging.
· Plastskje, eller kopp til å måle opp kjemikalier.
· Termometer som måler opp til 100 grader.
Foto: Linn
Kilder:
Kjempe fine bilder :)
SvarSlettSå nydelige fargar!
SvarSlett